Ihanaa ylle itse tehden!









  




Alaosan vaatteita ovat valmistaneet tänä keväänä kasiluokkalaiset. Shortseja ja hameita ovat toki tehneet muutkin, mutta kasiluokkalaisilla alaosan vaate on ollut kevään pääprojetki ja siihen ollaan panostettu täysillä. 

Suunnittelu alkoi heti tammikuussa kässänluokassa käsityölehtiä ja nettiä selaillen, ja suunnitelmat täsmentyivät kangaskauppakäynnin ja sopivan kankaan löytymisen jälkeen. Osa oppilaista valmisti vaatteen ilman valmista ohjetta, osa noudatti käsityölehden ohjetta enemmän tai vähemmän soveltaen. Muutamat valmisohjeista olivat todella vaativia - näistä esimerkkinä kuvissa ensimmäisinä olevat kahdet pitkät housut. Muitakin pitkiä housuja syntyi, mutta niistä ei valitettavasti saatu hyviä kuvia. Kaikki housujen tekijät ovat olleet tosi taitavia ja sinnikkäitä työskentelijöitä - lahkeiden säätäminen itselle sopivaksi sekä vyötärökaitaleen toteutus on vaativaa hommaa.

Myös hame- ja shortsihommat ovat olleet tänä vuonna vaativia. Haluttiin paljon ohuista kankaista toteutettavia hameita, joihin oli välttämätöntä ommella vuori. Myös taskullisia hameita syntyi useampi kappale. Shortseihin ommeltiin taskuja, vyötärökaitaleita, kaarrokkeita ja korotettuja vyötäröitä alavaralla. Pompom-nauhaa ja pitsiäkin käytettiin. 

Vaativien töiden, isojen ryhmäkokojen sekä isojen neuletöiden vuoksi saimme tänä keväänä aikaiseksi todellisen kevätkiireen. Töitä paiskittiin huhti-toukokuussa olan takaa ja oppilaat saattoivat käydä parikin kertaa viikossa ompelemassa kässänluokassa koulupäivän päätyttyä. Viimeisillä viikoilla saattoi saada vapautusta muista oppiaineista kässäntyön tekemiseksi, mikäli hommat olivat toisen oppiaineen suhteen paketissa. Kiireen vuoksi moni upea vaate jäi kuvaamatta ja oppilaat ovat luvanneet laittaa minulle kuvia sähköpostitse. 

Tuotekuvaaminen on aina haastavaa, mutta erityisesti hameiden, housujen ja shortsien kuvaamisessa korostuu valokuvaamisen haasteet ja vaikeus. Muutamista hienoista vaatteista tuli tosi huonoja kuvia - vaatteet olivat ryppyisiä tai vartalon mittasuhteet näyttivät kuvissa vääristyneiltä, eikä kuvia ole siksi laitettu lainkaan blogiin. Kompromissejakin blogatessa joutuu kuvien suhteen tekemään - osa kuvista voisi olla parempia. Suunnitelmissani on, että oppilaat alkavat jossakin vaiheessa myös itse tekemään päivityksiä. On kiinnostavaa nähdä kuinka he ratkaisevat kuvaamisen haasteet, ja bloggaamisen haasteet ylipäänsä. Monilla nuorilla on asiassa meitä iäkkäämpiä huomattavasti paremmat taidot.

Nyt hyvää ansaittua kesätaukoa meille kaikille!

Kommentit

Suositut tekstit