Suomi 100-vuotta





Myös meillä Kirkkoharjun koululla on muistettu monin tavoin satavuotiasta Suomea. Tekstiilityön koulukohtaisessa valinnaisessa (9 lk.) homma eteni kahden ryhmän ja kahden opettajan voimin näin: Aloitimme katselemalla muutaman youtubevideon Suomesta ja suomalaisuudesta. Mm. seuraava musiikkivideo herätteli ajatuksia siitä, mitä suomalaisuus on: Tuhansien murheellisten laulujen maa

Seuraavaksi oppilaat tekivät ryhmissä miellekarttoja kaikesta madollisesta suomalaisuuteen sadan vuoden aikana liittyneestä tai nykyään liittyvästä. Hiljalleen edettiin kohti suomalaista muotoilua, designia ja käsityötä... Miellekartastaan oppilaat valitsivat yhden tai muutaman aiheen, jonka pohjalta omaa työtä alettiin hahmottelemaan. Tekniikka oli vapaa, ja lähes kaikki mahdolliset tekstiilityön tekniikat oppilaiden ulottuvilla.

Vierailimme myös Designmuseossa (http://www.designmuseum.fi) hakemassa ideoita suomalaisuudesta, suunnittelusta, materiaaleista... Innostavan perusnäyttelyn ja opastuksen lisäksi saimme nauttia Kirsti Rantasen tekstiilitaiteesta.

Kun suunnitelmat olivat valmiita, alkoi töiden toteutusvaihe. Ideointi- ja suunnittelutyömme johti siihen, että oppilaiden valitsemat tekniikat olivat monipuolisia. Yllätykseksemme perinteisiä tekniikoita valittiin innokkaasti - esimerkiksi ryijytöitä, huovutusta sekä erilaista pistokirjontaa.

Oli hauskaa ohjata taitavia ja innokkaita nuoria! Todella hienoja töitä syntyi, ja myös yhteisopettajuus sujui pätevän kollegan kanssa hyvin.

 




1








Kommentit

Suositut tekstit